Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire? Zo ja, dan is het belangrijk dat u dit bericht leest! U kunt als gedupeerde ouder/toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire uw private schulden indienen.

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, hebben op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst ontvangen met informatie. In deze brief worden deze ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van Sociale Banken Nederland (SBN(externe link)).

Private schulden zijn schulden bij winkels of organisaties die geen overheid zijn. Dit zijn bijvoorbeeld schulden die u heeft bij een webwinkel, een niet betaalde tandartsrekening of energierekening, of een huurachterstand bij de verhuurder.

Waar kunt u private schulden indienen?

U kunt uw private schulden online indienen op de website van SBN(externe link). Vindt u het echter lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan is het ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via SBN(externe link) zodat u de schuldenlijst per post kunt indienen.   

Eindigt uw moratorium op 12 februari 2022? Dien uw private schulden dan vóór 12 februari 2022 in bij het SBN(externe link). Als uw private schulden niet op tijd door u worden ingediend, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt ondersteuning krijgen bij: 

  • het verzamelen van uw private schulden;  
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier; 
  • het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden. 

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN(externe link).

Tenslotte kunt u de antwoorden op veel gestelde vragen over de private schulden aanpak ook nalezen op de website van de Belastingdienst(externe link).