Zorg jij voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind, ander familielid, vriend of buur? Dan ben je mantelzorger. Je hoeft jezelf natuurlijk geen mantelzorger te noemen. Het gaat erom dat je langdurig voor iemand zorgt vanuit je persoonlijke betrokkenheid. Het zorgen voor je naasten is misschien door de maatregelen die de overheid heeft genomen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zwaarder geworden.

Het inperken van sociaal contact, de sluiting van dagbestedingen, individuele ondersteuning thuis is vaak gestopt en de inzet van vrijwilligers is verminderd. Dit alles kan een enorme impact op jou hebben. Je bent mogelijk meer thuis met je naaste en hebt daarbij juist minder ondersteuning. In deze bijzondere tijden is het een uitdaging om mantelzorger te zijn. Daarom wil je wellicht extra zuinig zijn op je eigen gezondheid. Tegelijk maak je je misschien zorgen om besmetting van je kwetsbare naaste. Hoe ga je hiermee om? Wat kan wel en wat kan niet? Mantelzorg NL zette veelgestelde vragen & antwoorden(externe link) op een rij.

Waarmee kunnen we je helpen?

Altijd verantwoordelijk zijn vraagt veel van je zeker in deze tijd. Er is dan kans op overbelasting. Het is daarom goed om jouw zorgtaak te bespreken, dit kan met Versa Welzijn (035) 623 11 00)  en de gemeente (tel. (035) 528 12 47). Contact opnemen met MantelzorgNL, kan ook helpen. Dat kan via de landelijke mantelzorglijn, tel. (030) 760 60 55 of via www.mantelzorg.nl.