Heeft u een laag inkomen en moeite met het betalen van uw energierekening? Misschien heeft u recht op de eenmalige energietoeslag.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een vergoeding voor mensen met een laag inkomen. De toeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de energierekening.

Energietoeslag 2022

De energietoeslag 2022 kon u tot 31 december 2022 aanvragen. Het is niet mogelijk om de energietoeslag 2022 achteraf aan te vragen. 

Aanvulling op energietoeslag 2022

Heeft u in 2022 de energietoeslag ontvangen? Dan krijgt u voor 1 juli 2023 een aanvulling van € 500 op de energietoeslag van 2022. Het is op dit moment niet duidelijk wanneer de energietoeslag 2023 (vermoedelijk € 800) mag worden uitbetaald.

Energietoeslag 2023

In 2023 komt er opnieuw een landelijke regeling waarin gemeenten huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag kan uitkeren. Aanvragen is nu nog niet mogelijk.

De gemeente kan de energietoeslag uitbetalen als de overheid de Wet Energietoeslag 2023 invoert. De verwachte ingangsdatum van deze wet wordt echter niet gehaald. Het ministerie kijkt momenteel opnieuw naar het wetsvoorstel voor 2023, vanwege enkele gerechtelijke uitspraken over het recht van studenten op energietoeslag en het advies van de Raad van State. Op dit moment is het niet duidelijk wanneer de energietoeslag kan worden aangevraagd en uitgekeerd.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Kunt u meerdere energietoeslagen krijgen?

Nee, u heeft per huishouden recht op één energietoeslag per jaar. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan aan ons door. Misschien heeft u recht op individuele bijzondere bijstand.

Hulp bij geldzaken nodig?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? We kunnen u helpen! Neem contact op met Maatschappelijke Zaken HBEL via telefoonnummer (035) 528 12 47 of per mail via info@maatschappelijkezaken.nl. Of kijk op de pagina Geldzaken welke hulp of begeleiding u kunt krijgen.