Heeft u een laag inkomen en moeite met het betalen van uw energierekening? Misschien heeft u recht op de eenmalige energietoeslag.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een vergoeding voor mensen met een laag inkomen. De toeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de energierekening. 

Energietoeslag 2023

In 2023 is er opnieuw een landelijke regeling waarin gemeenten aan huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag kunnen uitkeren. Het bedrag van € 800 is midden november automatisch uitbetaald. Kreeg u de energietoeslag 2022 en heeft u op 1 december nog niets ontvangen? Dan kunt u zelf de energietoeslag aanvragen. 

Wie ontvangt de energietoeslag automatisch?

Als u op 1 oktober een bijstandsuitkering had, bijzondere bijstand ontving, of een AIO uitkering had, dan heeft u de energietoeslag automatisch ontvangen. Ook als u vorig jaar de energietoeslag heeft gekregen en er dit jaar geen veranderingen in uw situatie zijn, heeft u de energietoeslag automatisch ontvangen.

Aanvragen

Het aanvragen van de energietoeslag was mogelijk tot en met 31 mei 2024.

Maakt u zich zorgen over het betalen van uw energierekening? 

Neem dan contact op met het informatiepunt Maatschappelijke Zaken; ook als u niet aan de voorwaarden van de energietoeslag voldoet. Samen met u kunnen we kijken wat er mogelijk is. U kunt het informatiepunt bereiken via (035) 528 12 47 of info@maatschappelijkezaken.nl.

Energietoeslag 2023

Het aanvraagformulier van de energietoeslag 2023 kon u tot uiterlijk 31 mei 2024 aanleveren. Het is niet mogelijk om de energietoeslag 2023 achteraf aan te vragen.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Kunt u meerdere energietoeslagen krijgen?

Nee, u heeft per huishouden recht op één energietoeslag per jaar. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan aan ons door. Misschien heeft u recht op individuele bijzondere bijstand.

Hulp bij geldzaken nodig?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? We kunnen u helpen! Neem contact op met Maatschappelijke Zaken HBEL via telefoonnummer (035) 528 12 47 of per mail via info@maatschappelijkezaken.nl. Of kijk op de pagina Geldzaken welke hulp of begeleiding u kunt krijgen.