Heeft u een laag inkomen en moeite met het betalen van uw energierekening? Misschien heeft u recht op de eenmalige energietoeslag.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een vergoeding voor mensen met een laag inkomen. De toeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor het betalen van de energierekening. 

Energietoeslag 2023

In 2023 is er opnieuw een landelijke regeling waarin gemeenten aan huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag kunnen uitkeren. Het bedrag van € 800,-  is midden november automatisch uitbetaald. Kreeg u de energietoeslag 2022 en heeft u op 1 december nog niets ontvangen? Dan kunt u zelf de energietoeslag aanvragen. 

Wie ontvangt de energietoeslag automatisch?

Als u op 1 oktober een bijstandsuitkering had, bijzondere bijstand ontving, of een AIO uitkering had, dan heeft u de energietoeslag automatisch ontvangen. Ook als u vorig jaar de energietoeslag heeft gekregen en er dit jaar geen veranderingen in uw situatie zijn, heeft u de energietoeslag automatisch ontvangen.

Aanvragen

Als u de energietoeslag op 1 december niet automatisch heeft ontvangen, kunt u een aanvraag doen. 

Aanvraagformulier voor inwoners van Huizen, Blaricum en Laren 

Aanvraagformulier voor inwoners van Eemnes

Bij de voorwaarden die op het formulier staan kunt u zien of u in aanmerking komt. Het aanvraagformulier moet uiterlijk 31 mei 2024 bij de gemeente binnen zijn.

Lukt het niet om via het bovenstaande formulier de energietoeslag aan te vragen? Neem dan contact op met het informatiepunt Maatschappelijke Zaken via (035) 528 12 47 of info@maatschappelijkezaken.nl. We sturen het formulier dan per post naar u toe. U vult het formulier thuis in en stuurt het terug naar de gemeente.

Maakt u zich zorgen over het betalen van uw energierekening? 

Neem dan contact op met het informatiepunt Maatschappelijke Zaken; ook als u niet aan de voorwaarden van de energietoeslag voldoet. Samen met u kunnen we kijken wat er mogelijk is. U kunt het informatiepunt bereiken via (035) 528 12 47 of info@maatschappelijkezaken.nl.

Energietoeslag 2022

De energietoeslag 2022 kon u tot 31 december 2022 aanvragen. Het is niet mogelijk om de energietoeslag 2022 achteraf aan te vragen. 

Aanvulling energietoeslag 2022

In juni 2023 heeft de gemeente een extra bedrag van € 500,- uitbetaald aan de inwoners die in 2022 de eenmalige toeslag hebben ontvangen.

Telt de energietoeslag mee als inkomen?

Nee, de energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering, en ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.

Kunt u meerdere energietoeslagen krijgen?

Nee, u heeft per huishouden recht op één energietoeslag per jaar. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte? Geef dit dan aan ons door. Misschien heeft u recht op individuele bijzondere bijstand.

Hulp bij geldzaken nodig?

Heeft u moeite om uw rekeningen te betalen? Of heeft u schulden? We kunnen u helpen! Neem contact op met Maatschappelijke Zaken HBEL via telefoonnummer (035) 528 12 47 of per mail via info@maatschappelijkezaken.nl. Of kijk op de pagina Geldzaken welke hulp of begeleiding u kunt krijgen.