Meedoen in de Nederlandse samenleving gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat u de Nederlandse taal kunt spreken, lezen en schrijven. En dat u goed overweg kunt met de computer. Want steeds meer dingen moet u digitaal regelen. Daarom zijn er verschillende taal- en computercursussen. Vaak gratis.

Nederlands leren

Heeft u moeite met de Nederlandse taal? Wilt u beter Nederlands leren spreken, lezen en schrijven? Kijk op de website www.gooi.hetinformatiepunt.nl(externe link) of bekijk hieronder het aanbod.

Informeel aanbod

Het onderstaande aanbod gaat niet via de gemeente en is gratis. U kunt zelf contact opnemen en meteen beginnen.

AanbodVoor wieOrganisatieWaarContactE-mailadres en telefoonnummer
SamenSpraak (HBEL)Anderstaligen die graag beter Nederlands willen leren spreken en verstaan. Eén keer per week spreken oefenen met een vrijwilliger in een informele setting, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.Gilde Gooi NoordIn overleg, bijvoorbeeld thuis of in de bibliotheekHennie Verspiekverspiek@casema.nl
035-524 23 13
06-197 97 034
Taalcoaching (Huizen)Oefenen met de taal, 1-op-1 of in groepjes. 1 uur per week.Versa WelzijnWijkcentrum Meentamorfose, wijkcentrum VurongerJanny Hospersjhospers@versawelzijn.nl
06-461 08 028
Taalcafé (Blaricum)Anderstaligen die graag beter Nederlands willen spreken en begrijpen. In een informele setting oefenen in een groepje.Versa WelzijnWijkcentrum Malbak, BlaricumSabine Kuperusskuperus@versawelzijn.nl
06-139 66 030
Taalcafé (Huizen) Elke vrijdag van 13:30 tot 15:00 uurAnderstaligen die graag beter Nederlands willen spreken en begrijpen.In een informele setting oefenen in een groepje.Gilde Gooi NoordBibliotheek Huizen, Plein 2000 1Dini HautpmeierDini.hauptmeier.tm@gmail.com
035-525 69 06
06-177 40 469
Taalcafé (Laren) Elke donderdag van 10.30 tot 12.00uAnderstaligen die graag beter Nederlands willen spreken en begrijpen. In een informele setting oefenen in een groepje.Gilde Gooi Noord & Versa WelzijnMuziekcentrum Laren, Eemnesserweg 15aEliza Bozoglanian06-817 78 111
Taalcafé (Eemnes) Elke vrijdag van 10.00 tot 11.30uAnderstaligen die graag beter Nederlands willen spreken en begrijpen. In een informele setting oefenen in een groepje.Goede Buren EemnesBibliotheek Eemnes, Noordersingel 4Gerard Beentjesgoedebureneemnes@gmail.com
06-224 18 456

Formeel aanbod

Dit zijn taalcursussen voor volwassenen die door de gemeente betaald worden. Deze zijn voor u gratis. U schrijft zich in bij een taalaanbieder en wacht af of u toestemming krijgen om te mogen beginnen. Het zijn lessen in een klas, met huiswerk en een certificaat of diploma aan het eind. Kijk op de websites van de taalaanbieders voor meer informatie over de lessen. 

Moet u nog inburgeren? Dan kunt u zich niet inschrijven voor een taalcursus. 

1. TopTaal

2. Danner & Danner

Het Serviceplein van de Bibliotheek

U kunt altijd bij de bibliotheek binnenlopen, u hoeft geen afspraak te maken, geen lid te zijn van de bibliotheek en de hulp is gratis.

  • Bibliotheek Gooi+, locatie Huizen: Plein 2000 1
  • Bibliotheek Gooi+, locatie Brinkhuis Laren: Brink 29
  • Bibliotheek Gooi+, locatie Huis van Eemnes: Noordersingel 4

Informatiespreekuren

U kunt met de meest uiteenlopende vragen en voor praktische hulp naar een van de informatiespreekuren van verschillende lokale maatschappelijke organisaties. Hiervoor gaat u naar Het Serviceplein van de bibliotheek. U kunt daar zien wanneer de inloopspreekuren zijn en in welke bibliotheek. 

Cursussen over computers en het internet

Op de website van de bibliotheek vindt u de verschillende cursussen over computers en het internet die u via het Serviceplein van de bibliotheek kunt volgen. 

Informatiepunten Digitale Overheid

Met uw vragen over de digitale overheid kunt u terecht bij de informatiepunten in de bibliotheek. Meer informatie vindt u op de onderstaande websites:

Hulp bij invullen van formulieren

Inwoners van Huizen

Heeft u vragen over het invullen van formulieren, toeslagen of financiële regelingen? In 'Wegwijs Holleblok(externe link)' zitten mensen van verschillende organisaties die inwoners van Huizen kunnen helpen of kunnen verwijzen naar hulp.

Iedereen kan zonder afspraak binnenlopen. Dat kan elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum Holleblok, Holleblok 2 in Huizen. De hulp is gratis.

Organisaties die hier aan meewerken zijn: MEE, Schuldhulpmaatjes, Schuldhulploket, Vrijwillige thuishulp, Vluchtelingenwerk, maatschappelijk werk Versa, Sociaal Wijkteam, Jeugd en Gezin en vrijwilligers. Daarnaast is er een medewerker die kan tolken bij Arabisch en Tigrinya. 

Inwoners van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren

Voor inwoners die hulp kunnen gebruiken met de administratie is er in de HBEL-gemeenten een formulierenspreekuur. Vrijwilligers van Humanitas zijn dan aanwezig om te helpen bij het invullen van formulieren, bij het aanvragen van toeslagen of bij een lastige brief. Er zijn geen kosten aan verbonden. 
Soms kan het rust geven als iemand even meekijkt met een brief of een ingewikkeld formulier.

Het inloopspreekuur is:

  • Elke donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Laren;
  • Elke vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur in het Huis van Eemnes;
  • Elke vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur in De Malbak in Blaricum;
  • Elke vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek van Huizen.

Oefenen.nl

Oefenen.nl(externe link) is de plek waar u zelf kunt oefenen met taal, rekenen, computer en internet. En ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Als u thuis oefent, dan is Oefenen.nl gratis.