Bent u door ouderdom, ziekte of een beperking zelf niet in staat om huishoudelijk werk te doen? Misschien kunt u hulp bij het huishouden krijgen van de gemeente. 

Een huishoudelijk hulp doe het noodzakelijke huishoudelijk werk dat u zelf niet kunt doen of regelen. Bijvoorbeeld:

  • Stoffen en stofzuigen van de woon- en slaapkamer
  • Schoonmaken van de badkamer, keuken en wc
  • Vloer dweilen
  • Wassen en strijken

Mogelijkheden

U kunt via een bedrijf of particulier hulp in het huishouden inhuren. Ook kunt u via de thuiszorg hulp krijgen van een medewerker van een thuiszorginstelling. Een thuiszorghulp doet meer dan alleen schoonmaken en opruimen. Een thuiszorghulp denkt mee over wat er moet gebeuren. Lukt het niet om zelf hulp bij het huishouden te regelen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor hulp bij het huishouden via de gemeente. 

Hulp via de gemeente

Hulp bij het huishouden via de gemeente kunt u krijgen als u:

  • een beperking heeft waardoor u uw huis niet zelf kunt schoonmaken én
  • geen of onvoldoende hulp heeft van bijvoorbeeld partner, huisgenoten of anderen én
  • ingeschreven staat en woont in de gemeente Huizen, Laren, Blaricum of Eemnes én
  • de hulp nodig heeft in de woning waarin u woont.

Maatschappelijke Zaken HBEL gebruikt vanaf 2021 het KPMG-normenkader om vast te stellen hoeveel hulp bij het huishouden iemand nodig heeft.

Woont u in de gemeente Laren? 
Dan wordt bij nieuwe aanvragen voor hulp bij het huishouden de financiële zelfredzaamheid betrokken bij de afweging of iemand in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden via de Wmo. Het gaat dus alleen om inwoners die nog geen gebruik maken van deze Wmo voorziening. Om ervoor te zorgen dat een inwoner voldoende draagkracht behoudt voor het inschakelen van particuliere hulp bij het huishouden, mogen de zorgkosten worden afgetrokken van het inkomen. Uitgangspunt is dat inwoners met een inkomen van ten minste 150% van het minimumloon (21 jaar en ouder) na aftrek van de zorgkosten zelf een particuliere hulp kunnen betalen. Bij schrijnende situaties kan een uitzondering worden gemaakt. 

Contact

Heeft u een vraag over hulp bij het huishouden of wilt u met ons in gesprek? Neem dan contact op met Maatschappelijke Zaken. Een consulent denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Op de pagina werkwijze Maatschappelijke Zaken kunt u meer lezen over hoe onze werkwijze eruit ziet en wat u van ons kunt verwachten. 

Kosten

Voor hulp bij het huishouden via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage.