Probeer schulden waar mogelijk te voorkomen. Ontstaan er toch schulden, wacht dan niet te lang met het terugbetalen van schulden. Zelf kunt u al verschillende dingen doen. Maar u kunt ook hulp krijgen van verschillende organisaties of van de gemeente.

Schuldhulpverlening via de gemeente

Heeft u schulden gemaakt of verwacht u deze? Dan kunt u bij de gemeente schuldhulpverlening aanvragen. Deze hulp is gratis. Wel moet u ouder zijn dan 18 jaar en een vaste verblijfplaats hebben.

U kunt bij de gemeente terecht voor de hieronder genoemde ondersteuning:

  • Informatie- en adviesgesprek: informatie en advies over het zelfstandig bereiken van duurzaam financieel evenwicht zonder gebruik te maken van de producten stabilisatie, betalingsregeling, schuldregeling, budgetbeheer of budgetcoaching. Onder informatie en advies wordt ook verstaan: het doorverwijzen naar derden.
  • Schuldregeling: bemiddeling tussen de klant en zijn schuldeisers om problematische en niet-problematische schulden aan te pakken, volgens de richtlijnen van de Gedragscode Schuldregeling NVVK.
  • Betalingsregeling: bemiddeling tussen de klant en zijn schuldeisers om de niet problematische schulden aan te pakken. Daarbij worden de vorderingen volledig binnen de vastgestelde termijnen terugbetaald.
  • Budgetbeheer: het tijdens of in aanloop naar een schuldregeling verrichten van activiteiten in het kader van het beheren van het inkomen van aanvrager en het verrichten van betalingen overeenkomstig het vastgestelde budgetplan.
  • Budgetbegeleiding en budgetcoaching: gericht op gedragsverandering rond geldzaken via (advies/afbouw budgetbeheer)gesprekken en cursussen. Lees meer informatie over de Budgetcoach.

Contact

Heeft u een vraag over hulp bij schulden of wilt u met ons in gesprek? Neem dan contact op met Maatschappelijke Zaken. Een consulent denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Op de pagina werkwijze Maatschappelijke Zaken kunt u meer lezen over hoe onze werkwijze eruit ziet en wat u van ons kunt verwachten.

Mogelijkheden buiten de gemeente

Recht op vergoedingen

Met hulp van de website Bereken uw recht!(externe link) weet u snel of u recht heeft op bepaalde vergoedingen. Misschien kunt u geld terugvragen, of hoeft u een bepaald bedrag niet te betalen. Bijvoorbeeld toeslagen van de Belastingdienst, minimaregelingen en bijzondere bijstand vanuit de gemeente. Dat is goed om te weten. Zeker als u een laag inkomen heeft.

Een persoonlijk ‘geldplan’ maken

U komt vaak niet goed met uw geld uit of heeft kleine schulden. Dat is vervelend. Online is er ook budgethulp mogelijk. Via de websites Startpunt Geldzaken(externe link) en Geldfit(externe link) kunt u een geldplan maken zonder uw naam door te geven. U krijgt zicht op uw inkomsten en uitgaven en u krijgt tips.