Heeft u moeite met lopen? Kunt u zich moeilijk binnen- en buitenshuis verplaatsen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een hulpmiddel zoals een rolstoel of een scootmobiel.

Als u korter dan 6 maanden een (elektrische) rolstoel of scootmobiel nodig hebt, kunt u er vaak één lenen of huren via een thuiszorgwinkel.  Gaat het om een periode langer dan 6 maanden? Dan kunt u misschien een (elektrische) rolstoel of scootmobiel van de gemeente krijgen.

Mogelijkheden

Als u minder goed ter been bent of het is moeilijker om uw evenwicht te bewaren, dan kan een rollator uitkomst bieden bij het lopen. Een rollator wordt niet vergoed vanuit de Wmo of de basiszorgverzekering, maar wel door sommige aanvullende verzekeringen. U kunt een rollator ook lenen of huren bij een thuiszorgwinkel. Op de hulpmiddelenwijzer vindt u meer informatie over de verschillende soorten rollators of andere hulpmiddelen, die u zelf kunt kopen, zoals een wandelstok of een looprek.  

Hulp via de gemeente

Kunt u niet ver lopen en kunt u geen gebruik kunt maken van ander vervoer? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een scootmobiel. U moet wel nog zelfstandig kunnen deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunnen zien. U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

Contact

Heeft u een vraag over rolstoel, scootmobiel of een ander hulpmiddel of wilt u in gesprek met ons? Neem dan contact op met Maatschappelijke Zaken. Een consulent denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Op de pagina werkwijze Maatschappelijke Zaken kunt u meer lezen over hoe onze werkwijze eruit ziet en wat u van ons kunt verwachten. 

Kosten

Voor een scootmobiel of andere hulpmiddelen via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage. Wanneer is aangetoond dat u langdurig een rolstoel nodig heeft, hoeft u hiervoor in de meeste gevallen geen eigen bijdrage te betalen. De consulent informeert u hierover.