U wilt waarschijnlijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat wordt lastiger als u ouder wordt, ziek bent of een beperking heeft. Soms zijn kleine aanpassingen al genoeg om toch in uw eigen huis te blijven wonen.

Bij aanpassingen in of aan uw huis kunt u denken aan het weghalen van vloerkleden, het plaatsen van een tweede trapleuning, beugels om u aan vast te houden, antislip-tegels, een wc-verhoger of een douchestoel. Soms zijn grotere aanpassingen nodig om ervoor te zorgen dat u veilig thuis kunt blijven wonen, zoals een traplift, het verlagen van drempels en het verbreden van deuren. 

Mogelijkheden

Misschien kan familie of een bekende u helpen met wat kleine aanpassingen in uw huis. Er zijn ook vrijwilligers die u hierbij kunnen helpen. Vrijwilligershulp is gratis. De materialen betaalt u zelf.

Woont u in Huizen? Neem dan contact op met Vrijwilligerscentrale Huizen, telefoonnummer (035) - 526 7553 of  06 - 3969 9058, e-mail info@vchuizen.nl  of plaats uw vraag op Huizen voor elkaar(externe link)

Woont u in Blaricum, Laren of Eemnes? Neem contact op met Versa Vrijwilligerscentrale, telefoon: 06 82311097, e-mail info@vcbel.nl

Een ergotherapeut laten meedenken

Weet u niet goed welke aanpassingen er allemaal nodig zijn? Dan kunt u een ergotherapeut thuis langs laten komen. Een ergotherapeut denkt met u mee en geeft advies. De kosten voor een ergotherapeut worden vaak vergoed door uw zorgverzekering. U kunt uw huisarts hierover om advies vragen.

Alarmering

Als u thuis woont is het prettig om hulp te krijgen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld als u onverhoopt bent gevallen. Met een personen alarmsysteem roept u met één druk op de knop, de hulp in van iemand in uw directe omgeving of wordt u doorverbonden naar een meldkamer. Als alarmering medisch noodzakelijk is, betaalt uw zorgverzekering soms een deel van de kosten. Voor meer informatie over alarmeringen kunt u contact opnemen met het sociaal wijkteam van uw gemeente. 

Hulp via de gemeente

Kunt u de aanpassingen niet zelf (laten) uitvoeren? Of wilt u weten of u in aanmerking komt voor een woningaanpassing via de Wmo? Dan kunt u contact opnemen met Maatschappelijke zaken. In de meeste gevallen moet u kleine aanpassingen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een beugel, zelf regelen. Deze aanpassingen worden gezien als algemeen gebruikelijk: ze zijn niet alleen bedoeld voor mensen met een beperking en gewoon in de winkel bij een detailhandelszaak te koop. De meeste grote aanpassingen lopen wel via de gemeente. 

Contact

Heeft u een vraag over aanpassingen in of aan uw huis of wilt u met ons in gesprek? Neem dan contact op met Maatschappelijke Zaken. Een consulent denkt met u mee over een oplossing die bij u past. Op de pagina werkwijze Maatschappelijke Zaken kunt u meer lezen over hoe onze aanpak eruit ziet en wat u van ons kunt verwachten. 

Kosten

Sommige hulpmiddelen of aanpassingen worden vergoed door uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld technische hulpmiddelen om lampen en deuren te bedienen. Vraag uw zorgverzekering welke hulpmiddelen of aanpassingen worden vergoed.

Eigen bijdrage

Voor aanpassingen in of aan uw woning via de gemeente betaalt u een eigen bijdrage.