Bent u werkloos en bent u op zoek naar werk? Of begint u net op de arbeidsmarkt en lukt het niet om aan het werk te komen? Wij geven u informatie en tips voor het vinden van een baan.

Welk werk past bij mij?

Wilt u weten welk werk bij u past? De website Test uzelf kan u op goede ideeën brengen. Net als de website Beroepenvinder. U weet dan beter wat u kunt en wat u wilt. En u ziet meteen of er geschikt werk voor u is.

Werk vinden

Veel mensen vinden werk via iemand die ze kennen. Laat anderen daarom weten dat u werk zoekt. Zij denken met u mee. En vertellen u bijvoorbeeld over een interessante vacature. Daarmee wordt de kans groter dat u werk vindt.

Het is ook verstandig om zelf naar werk te zoeken. Dat kan op websites zoals:

Op LinkedIn kunt u zichzelf presenteren, allerlei contacten leggen en laten weten dat u werk zoekt. U vindt er ook vacatures.

Bent u al wat ouder en zoekt u werk? Uw kennis en ervaring zijn vaak interessant voor een werkgever. Kijk eens op de websites:

Werk vinden met een beperking

Heeft u een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking? En vindt u het moeilijk om werk te vinden? Op de website van UWV vindt u meer informatie.

Slim solliciteren

Gaat u solliciteren? Dan is het slim om u goed voor te bereiden. Op de website Solliciteren.nl vindt u tips, uitleg en voorbeeldbrieven. U kunt ook online een sollicitatietest doen.

Het is belangrijk dat u een goed cv heeft. Uw cv geeft een overzicht van al het werk dat u heeft gedaan. En van de opleidingen en cursussen die u heeft gevolgd. Op de website Werk.nl vindt u tips voor een goed cv. Bent u lid van een vakbond? Dan kunt u ook daar terecht voor hulp en informatie.

Opleidingen en werkervaring

Een opleiding kan ervoor zorgen dat u sneller werk vindt. Ben je tussen de 18 en 23 jaar en heb je geen diploma? Meld je dan aan bij het Jongerenteam van het RBL Gooi en Vechtstreek. Dat kan per mail of telefoon: (035) 692 66 20 of 06 10 95 85 91. Samen bespreek je wat er voor jou mogelijk is.

Het is goed te weten wanneer je leerplichtig bent. Kijk bij onderwijs hoe dat zit.

Werkervaring helpt bij het vinden van nieuw werk. Met vrijwilligerswerk kunt u ook belangrijke werkervaring opdoen. Kijk bij Vrijwilligerswerk om te zien op welke manieren u allemaal wat voor anderen kunt betekenen.

Ervaringscertificaat

U kunt uw kennis en ervaring vast laten leggen in een Ervaringscertificaat. Een Ervaringscertificaat laat zien waar u goed in bent. Dat helpt bij het vinden van werk dat bij u past. U kunt het certificaat ook gebruiken om een studie in te korten. Of om makkelijker te onderhandelen over uw salaris. Meer informatie op de website Ervaringscertificaat.nl.

Voor advies over loon en onderhandelingen gaat u naar de website Loonwijzer.nl.